Arkelstraat 42
4201 KD GORINCHEM
Openingstijden
Ma: | 13.00-18.00 uur |
Di: | 9.30- 18.00 uur |
Wo: | 9.30- 18.00 uur |
Do: | 9.30 - 20.00 uur |
Vr: | 9.30- 18.00 uur |
Za: | 09.30 - 17.00 uur |
Zo: | Gesloten |
Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?
Fine Taste Good Living
De zomer vieren, avonturen beleven, genieten van smaken en geuren. Dat is voor veel mensen het echte vakantiegevoel. U kunt dat echte vakantiegevoel nu ook gewoon thuis creëren. Met de beroemde Italiaanse mousserende wijn genaamd Prosecco bijvoorbeeld, die smaakt en ruikt naar de zon. Het ontdekken van de eindeloze mogelijkheden van dit heerlijke drankje geeft u een avontuurlijke zomer!
Wist u dat Prosecco gemaakt is van de Prosecco-druif. Omdat Prosecco dus eigenlijk een druivensoort is en men deze overal kon aanplanten, kwamen er diverse flessen bubbelwijn op de markt met op het etiket de naam “Prosecco”. Deze wijnen hadden alleen niets met Prosecco te maken. Om exclusiviteit te bewaren hebben de Italianen het trucje van de Champagne afgekeken en in 2009 is van Prosecco ook een herkomstbenaming gemaakt. Hierdoor werd de naam van de Prosecco-druif gewijzigd in Glera en is Prosecco nu de aanduiding van een wijn, met bepaalde kenmerken uit een aangewezen gebied, met tenminste 85% Glera. Het is niet helemaal duidelijk wat precies de herkomst is van de Prosecco-druif. Men denkt dat de druif afkomstig is uit het wijngebied Veneto in Noord-Italië, uit het dorpje Prosecco. DNA-onderzoek heeft echter aangetoond dat de herkomst waarschijnlijk in Kroatië ligt. Zeker is dat al minstens twee eeuwen de heuvels van Noord-Italië de ideale omgeving vormen voor de teelt van de Prosecco-druif. Er zijn al verhalen uit de tijd van het Romeinse rijk. Zo was Keizerin Livia dol op Pucino: wijn gemaakt van deze druif. Tegenwoordig wordt de Prosecco-druif, die nu dus Glera heet, voornamelijk geteeld in Veneto en in een aantal andere Italiaanse wijnstreken. Buiten Italië is de aanplant zeer beperkt. Via een speciale methode ontstaat een wijn waar vervolgens Vino Frizzante of Spumante van wordt gemaakt.
Het verschil tussen deze twee mousserende wijnen is de druk in de fles en dus het aantal bubbels. Een Prosecco Frizzante bubbelt maar een beetje. De ‘bubbeldruk’ is bij een Frizzante 1 tot 2,5 bar. Een gewone kurk blijft goed zitten en het touwtje is vooral voor de sier.
Een Prosecco Spumante bruist zoals Champagne en Cava en de bubbeldruk is 3 tot 6 bar. Een Muselet (ijzeren korfje rond de top) voorkomt dat de kurk uit de fles knalt.
De Prosecco Spumante is het paradepaardje onder de Prosecco’s, de Frizzante is een simpelere wijn, droog en licht en heel toegankelijk.
Deze heerlijke cocktails geven een luxe Italiaans tintje aan de zomer en smaken naar meer!
Ingrediënten:
• 120 ml Fiorente Elderflower Liqueur
• 80 ml perziksap
• 400 ml Bellussi Prosecco Brut
• aardbeien
• 1 perzik
• bosbessen
• ijsblokjes
Zo maakt u het:
Neem een grote kan en vul deze voor de helft met ijsblokjes. Giet hier de elderflower en het perziksap bij. Snij de aardbeien door de helft, de perzik in schijfjes en doe deze samen met een aantal bosbessen in de kan erbij. Aftoppen met Prosecco.
Ingrediënten:
• 50 ml De Kuyper Crème de Cassis
• 150 ml Bellussi Prosecco Brut
• 1 tl citroensap
• bosbessen
Zo maakt u het:
Neem een longdrinkglas en vul deze met de Crème de Cassis, de Prosecco en het citroensap en garneer met een aantal bosbessen.
Deze heerlijke punch met appel en Prosecco, moet gedronken worden met familie en vrienden op een zonnige zomerdag.
Ingrediënten:
• 400 ml Bellussi Prosecco Brut
• 200 ml appelsap
• 100 ml Eristoff Vodka
• 3 tl citroensap
• 1 groene appel
• 1 citroen
• ijsblokjes
Zo maakt u het:
Neem een grote kan en vul deze voor de helft met ijsblokjes. Giet hier de appelsap, Prosecco, wodka en het citroensap bij. Snij de groene appel en de citroen in schijfjes en doe deze in de kan erbij.
De combinatie van deze heerlijke frisse Italiaanse komkommersalade met een glaasje Italiaanse prosecco moet u deze zomer proberen!
Ingrediënten:
• 1 komkommer
• 1 rode ui
• 3 takjes basilicum
• 10 takjes verse peterselie
• 2 el olijfolie
• 1 el balsamico
• peper
• zeezout
Zo maakt u het:
Was de komkommer en snij in schijfjes. Pel de ui en snij deze in halve ringen. Hak de peterselie en basilicum fijn. Doe de komkommer in een grote salade schaal en voeg hier vervolgens de uienringen, de basilicum en peterselie aan toe. Strooi wat peper en zeezout over het geheel. Doe tot slot de olijfolie en de balsamico erbij en hussel goed door elkaar. Garneren met wat basilicumblaadjes en serveren met een glaasje Bellussi Prosecco Brut.
Bent u vergeten om de Prosecco koel te zetten maar heeft u ineens enorm zin in een glaasje, gooi dan zoveel mogelijk ijsblokjes in een bak en doe er water en zout bij. Roer even door. Door de chemische reactie die ontstaat, versnelt het koelproces. Het zout verlaagt het vriespunt van het water waardoor het heel snel nog kouder kan worden. Keep it cool deze zomer!